Kulak Kalıbı

Geleneksel kulak arkası cihazlarımız bilindiği üzere kişiye özel kulak kalıpları ile kullanılmaktadır.Bu kulak kalıplarının işitme cihazı kazanç performansında çok büyük
etkileri vardır.Ne kadar iyi cihaz alınırsa alınsın kulak kalıpları kaliteli ve doğru yapılmış olmazsa cihaz tam performansını gösteremeyecektir.
Kulak kalıbı yapım aşaması aslında işitme merkezinde alınan kulak izleriyle başlar doğru ve yeteri kadar uzunlukta alınmış kulak izleri doğru kulak kalıbının temelini
oluşturur.

Doğru alınmış bir kulak izinden sonra dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli nokta işitme kaybına uygun belirlenmiş ventilasyon(havalandırma)deliğinin mm
cinsinden genişliğidir.Tüm bu aşamalar doğru bir şekilde ilerledikten sonra sıra kaliteli bir malzeme ile kulak kalıbını yapılması aşamasına gelir.
Merkezimiz tamir ve bakım kısmında olduğu gibi kalıp kısmında da Phonak teknik servisi ile çalışmaktadır.

Unutulmamalıdır ki işitme cihazı uygulamalarının başarıya ulaşabilmesi için hastanın doğru bir şekilde yapılmış odyolojik tetkiklerine ihtiyaç vardır. Bizler de Can İşitme olarak gelen her hastamızın işitme testlerini güncelleyip cihaz denemesini en yeni işitme testine göre yapıyoruz. Gelin en sık kullanılan odyolojik tetkikleri beraber inceleyelim.

Otoskopik Muayene:

Otoskop aracılığıyla dış kulak yolunu ve kulak zarını değerlendirme esasına dayanır.

Odyolojik testlerin başlangıç aşamasıdır.

İşitme testlerinde doğru sonuçlara ulaşabilmemiz için öncelikle dış kulak yolunun temiz ve seslerin kulak zarına ulaşmasına engel olacak bir buşonun veya cismin olmadığından emin olmamız gerekir.

Timpanometri ölçümleri:

Timpanometri ölçümleri sayesinde dış kulak,orta kulak,iç kulak ve işitme sinirini değerlendirme imkanı bulabiliriz. Test bataryasının bu ayağında üç farklı ölçüm söz konusudur. Bu ölçümler;

1- Orta kulak basıncını ölçtüğümüz ve bu sayede orta kulakta bir patolojinin olup olmadığını araştırdığımız ölçümdür.kulağımıza bir prob yerleştirilir ve kulak zarına basınç iletilir kulak zarında meydana gelen gerilme ve gevşeme bize orta kulaktaki kemikçik hareketleri hakkında bilgi verir.

2- Stapes refleks ölçümü bu ölçüm ise yine kulağa prop yerleştirilerek yapılır.Kulağa ses gönderilir ve bu ses belli bir yol izleyerek orta kulakta bulunan stapes(üzengi)kasında bir reflekse neden olur.Bu ölçümde stapes kasının hareketini görürüz ve bize diğer test bataryalarına yardımcı olarak dış kulak,orta kulak,iç kulak ve işitme siniri hakkında bilgi verir.

3- Östaki fonksiyon testi,östakinin görevi orta kulak ile dış kulak arasındaki basıncı ayarlamaktır.Bu bizler östakinin çalışıp çalışmadığını değerlendiriyoruz. İlk olarak hastaların orta kulak basınçlarını ve grafiğini değerlendiriyoruz daha sonra hastaya yutkunma eylemi ve kulağa basınç verme(valsalva)eylemi yaptırıp tekrardan orta kulak basıncını ölçme işlemi yapıyoruz.

Saf Ses Odyometrisi

Odyolojik test bataryaları arasında bize en gözlenebilir bilgiyi veren subjektif bir testtir. Hava yolu ve kemik yolu aracılığıyla saf tonda ses gönderip işitmenin farklı frekanslardaki durumunu değerlendirme esasına dayanır.

Öncelikle hasta sesiz kabine alınır, hastaya ses duyunca çok az da gelse elindeki butona basması komutu verilir. Daha sonra hava yolu eşiklerini değerlendirmek için her iki kulağına da kulaklık yerleştirilir ve farklı frekanslarda ses uyaranları gönderilir,(125 ila 8000 hz arası) bu sayede hastanın her frekans için dB cinsinden işitme eşikleri saptanır.

Hava yolu eşiklerini saptadıktan sonra kemik vibratörü mastoid kemik üzerine yerleştirilir ve yine farklı frekanslarda(500 ila 4000 hz arasında,bazı özel durumlarda 250 hz de dahil)kemik yolu işitme eşikleri dB cinsinden saptanır.

Hem hava hem kemik yolu eşikleri saptandıktan sonra odyogram dediğimiz grafik bize işitme kaybının derecesi ve işitme kaybının türü(iletim,miks,sensörinöral)hakkında bilgi verir.

Konuşma Odyometrisi:

Bu test aşamasında hastalara tek heceli ve çok heceli kelimeler söylenir ve kendisinden duyduğu kelimeli tekrar etmesi istenir. SDS ölçümü sonucu hastanın konuşmayı anlama yüzdesi hakkında bilgi sahibi oluruz ve konuşmayı anlama yüzdesi ile hava ve kemik yolu eşikleri arasındaki uyumu ve ilişkiyi inceleriz.

Konuşma odyometrisi ve saf ses odyometrisi işitme cihazı uygulamalarında önemli bir yer tutar. İşitme cihazı uygulamalarında uygulanacak cihazın segmenti hakkında kilit rol oynar.