Nasıl işitiriz?

Nasıl işitiriz?

İnsanda akustik enerjinin ‘ses’ olarak algılanması olayına işitme denir.

İşitme olayımız iki şekilde gerçekleşir:

1-Hava yolu iletimi

2-Kemik yolu iletimi

Hava yolu iletiminde: Ses,dış kulaktan başlayan timpanik membran(kulak zarı), kemikçik zinciri(malleus,incus,stapes) ile oval pencereye ulaşan ve dolayısıyla kokleaya iletilen bir yol izler bu yol sayesinde ses enerjisi iletimi söz konusudur. Kulağımız en büyük duyarlılığı bu yolla iletilen ses uyarılarına karşı gösterir.

 

Kemik yolu iletiminde: Koklea,çevresindeki kortikal kemik yapısının iletmiş olduğu ses enerjisi yolu ile uyarılmaktadır. Kemik yolu ses iletilmesine örnek olarak bir kimsenin konuşma sırasında kendi sesinin burun ve boğaz boşluğunda rezonans yaparak kafa kemiklerine ulaşması verilebilir.

Daha açık bir şekilde açıklayacak olursak insan kendi sesini hem hava yolu aracılığıyla hem hem kemik yolu aracılığıyla duyar. Sesini ses kayıt cihazına kayıt eden bir kişinin ilk olarak algıladığı farklılığın nedeni ses kaydedici de kemik yolu komponenti’nin olmayışıdır.

İşittiğimiz seslerin genel işleyişini kabaca anlatacak olursak;

Çevremizde üretilen bütün sesler kulak kepçemiz sayesinde toplanır ve dış kulak yolumuza iletilir, dış kulak yolumuzu sesin iletilmesi işine yarayan  bir koridor gibi düşünebiliriz.

Dış kulak yolumuzdan ilerleyen ses kulak zarına ulaşır ve kulak zarında titreşime neden olur bu titreşim hareketi kulak kemikciklerimiz olan malleus(çekiç), incus(örs), stapes’i(üzengi) hareket ettirir, bu hareket sayesin akustik ses koklea ile orta kulak arasındaki bağlantı yeri olan oval pencereye ulaşır. Oval pencere ulaşan ses buradan içi özel bir sıvı ile dolu olan sarmal yapıdaki kokleaya ulaşır. Gelen akustik enerji bulundurduğu frekanslara göre koklea’nın o frekans için özelleşmiş kısmında(koklea bazal kısmında yüksek frekanslı,apeks kısmında alçak frekanslı seslere duyarlıdır) titreşime neden olur.

Kokleada ilgili bölgenin uyarılmasından sonra akustik enerjiden elektriksel enerjiye dönüşen ses işitme sinirine ulaşır işitme sinirimiz aracılığıyla beyindeki yorumlama alanına ulaşır.

Kulağımız seslerin iletilmesinde sadece bir aracıdır. Asıl anlama, yorumlama beyinde gerçekleşir. Kulağımız ses iletmede görevini doğru bir şekilde gerçekleştiremezse beyindeki anlama ve yorumlama kısmında körelmeler başlar.