SIK SORULAN SORULAR
Odyoloji nedir?
İşitme-konuşma ve ses bozuklukları ile uğraşan bir bilim dalıdır.
Odyolog kimdir?
Odyoloji bilim dalında lisansüstü uzmanlık eğitimi almış kişidir
İşitme cihazı hangi durumlarda kullanılır?
Tespit edilen işitme kaybının ilaç tedavisi ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda, KBB doktorunun veya uzman Odyoloğun önermesi ile işitme cihazı kullanılır.
Kullanacağım işitme cihazının tipini neye göre seçmeliyim?
İşitme kaybınızın seviyesi kullanabileceğiniz işitme cihazının tipinin seçimindeki en önemli etkendir. Bunun yanı sıra kulak kanalınızın yapısı, kulağınızda akıntı olup olmadığı, estetik tercihleriniz, teknolojik tercihleriniz, ekonomik kaygılarınız , sosyal yaşantınızın yoğunluğu ve el becerilerinizin durumu göz önünde bulundurularak seçim yapılır.
İşitme cihazı kullanmaya başladığımda kulağım tembelleşir mi?
Oldukça yaygın olarak duyduğumuz bu bilgi kesinlikle yanlıştır, bir hurafedir. Kulak ve anlamayı sağlayan beynimiz, işitme cihazı kullanılmadığında tembelleşir ve özelliklerini yitirir. Kulağımızı ve beynimizi devamlı aktif halde tutabilmek için tek çözüm etrafımızda olan tüm sesleri duymaya devam etmektir.
Neden daha az duyan kulak yerine daha fazla duyan kulağa cihaz önerilir?
Eğer her iki kulakta işitme kaybı varsa mutlaka her iki kulakta da işitme cihazı kullanılması gerekir. Genel olarak ekonomik sorunlardan dolayı SGK işitme cihazı ödemelerini tek cihaz için yaptığı için böyle bir durum ortaya çıkmıştır. Kısmen yanlış olmasına rağmen eğer tek cihaz kullanılacak ise genel olarak daha iyi duyan kulağın cihazlandırılması tercih edilir. Bunun sebebi tek kulaktan bile olsa en iyi işitmenin sağlanmaya çalışılmasıdır. Diğerinden iyi duyan kulakta işitme cihazı kullanılarak normal işitmeye daha verimli bir dönüş sağlanır. Tavsiyemiz koşullar ne olursa olsun her iki kulağınızda da işitme kaybı var ise iki kulağınız içinde işitme cihazı kullanmanızdır.
En pahalı cihaz, en iyi cihaz mıdır?
En iyi cihaz kullanıcıya en çok fayda sağlayan, işitme kalitesine bağlı olarak yaşam kalitesini de arttıran cihazdır. Odyoloji uzmanları tarafından yapılacak detaylı bir tetkik sonrası denenecek faklı modellerdeki işitme cihazlarından en çok fayda sağlanan model tercih edilmelidir. Bu konuya yıllarını vermiş işitme uzmanlarımız size bu noktada tavsiyeleri ile ışık tutacaklardır.
İşitme cihazı alabilmek için mutlaka işitme merkezinize gelmek mi gerekir?
İşitme cihazı, gerekli Odyolojik tetkikler yapıldıktan sonra, sesi dinlenip onay verildikten sonra alınabilecek bir cihazdır. İnternetten ya da sadece tetkik sonuçlarına göre alınabilecek bir cihaz değildir. Cihaz alacak kişinin İşitme merkezimize gelip cihaz denemesi tercih ettiğimiz bir durumdur fakat evden çıkamayacak durumda olanlar için evde uygulama hizmeti veren bir ekibimiz mevcuttur. Bu hizmetimizden faydalanabilmek için öncelikle bir KBB doktoru tarafından muayene edilmiş olmanız ve işitme cihazı kullanabileceğiniz yönünde tanı konması gerekir. Akabinde randevu alarak hizmetlerimizden evinizde yararlanabilirsiniz.
İşitme cihazını sürekli takmak mı gerekiyor?
İşitme Cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.
KULAK İÇİ İŞİTME CİHAZI İLE KULAK ARKASI İŞİTME CİHAZI ARASINDAKİ FARK NEDİR? HANGİSİNİ TERCİH ETMELİYİM?
Kulak içine yerleştirilen işitme cihazlarında işitme cihazının elektronik yapısı kişiye özel yapılan bir kalıbın içine yerleştirilir.
Kulak arkası işitme cihazlarında ise cihazı ile kulak arasında ki bağlantı kişiye özel bir kalıp veya dome ile sağlanır.
Bu seçim işin uzamanı ile işitme kaybının tipi ,derecesi ,kaybın şekli (konfigürasyonu) ,kullanıcının yaşı ,sosyal yaşamı, estetik tercihleri ve el göz koordinasyonu dikkate alınarak belirlenir.